آرتروز چیست و چه بخشهایی از بدن را درگیر میکند؟
آرتروز یا استئوآرتریت شایعترین بیماری از دسته التهاب مفاصل است. دربیماری آرتروز غضروف مفصل است که بیشتر در معرض خطر میباشد. آرتروز هر مفصلی را در گیر میکند اما باید بدانید که مفاصلی همچون زانو و ران و همینطور ستون فقرات که وزن بیشتری را متحمل میشوند بیشتر به این بیماری مبتلا میکند.
مهمترین علایم این بیماری چیست؟
آرتروز علائم بسیاری دارند ولی علائم که شایع است عبارتند از:
- خشکی پس از استراحت است، زمانی که مفصل آنقدر بی حرکت باشد و خشک شود در هنگام حرکت دچار درد شدیدی در آن ناحیه میشود. کسانی که به این بیماری مبتلا میشوند صبح ها که ازخواب بیدار میشوند به سختی میتوانند راه بروند و بعد از مدتی کوتاه کم کم راه رفتنشان به حالت عادی بازمیگردد.
- دومین عامل کاهش انطاف پذیری است. کسانی که به این بیماری مبتلا هستند به راحتی قادر به حرکت دادن مفاصل خود(خم و راست کردن) نیستند اگر بیش از دو هفته چنین مشکلی به سراغتان آمد حتما باید به پزشک مراجعه نمایید.
چگونه افراد مبتلا به آرتروز میشوند؟
- سن با لا یکی از علتهایی میباشد که فرد را به این بیماری مبتلا میکند. این بیماری در افراد بالای ۴۰ سال بیشتر دیده میشود
- جنسیت، آرتروز در خانمها بیشتر از آقایان است و دلیل آن مشخص نشده است.
- ناهنجاری های مادر زادی استخوانی و یا صدمه به مفصل است. آرتروز در ورزشکاران حرفه ای که در حال ضربه خوردن هستند شایع تر میباشد صدماتی دیگر مانند تصادفات رانندگی هم این زمینه بیماری را مهیا میکند.
چاقی زیادی هم ابتلا به این بیماری را به حداکثر میرساند هرچقدر وزن بیشتر باشد مفاصل بزرگ(مثل زانو ها) باید فشار و وزن زیادی را متحمل شوند وخطر چاقی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهد.این نکته را نیز بخاطر داشته باشید که احتمال این بیماری در دست ها هم بیشتر میشود. این ها همه علائم چاقی است.
این بیماری چه عوارضی دارد؟
بیماری آرتروز با گذشت زمان بدتر میشود و هنوز درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. اما روش های درمانی میباشد که باعث میشود درد ناشی از این بیماری را به حداقل رساند و همچنین کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید. حدود یک سوم بیمارانی که مبتلا به این بیماری هستند دچار ناتوانی های شدیدی هستند گاهی درد و ناراحتی مفاصل آنقدر شدید میشود که دیگر بیمار نمیتواند به درستی از مفاصل استفاده کند.
در موارد بسیار شدید آرتروز جراحی تعویض مفصل توصیه میشود اما قبل از جراحی معمولا روشهای مختلفی پیشنهاد میشود که تا حد امکان کار به جراحی ختم نشود که یکی از آنها استراحت دادن به مفصل دردناک است. بیمار باید در هر ساعت دست کم ده دقیقه به مفصل خود استراحت بدهد و سعی کند تاحد امکان فعالیتهای بدنی خود را طوری تنظیم کند که مفصل مبتلا کمتر فعال باشد. روش دیگر ورزش کردن است که باید حتما با نظارت و اجازه پزشک انجام شود تا مشکل مفصل را تشدید نشود یا باعث بروز درد جدیدی نشود. ورزشهای سبک مثل پیادهروی و شنا بیشتر توصیه میشوند. برای کاهش درد ناشی از آرتروز هم میتوان از کیسه یخ استفاده کرد.
بدون دیدگاه