جراح ارتوپد کیست ؟
در این مقاله قصد داریم تا در خصوص این موضوع بنویسیم که جراح ارتوپد کیست ؟
در قرن ۱۸ و ۱۹ میلادی بیشتر اوقات ارتوپدیستها صرف اصلاح آسیبهای ناشی از بیماریهایی نظیر عفونتهای سلی وغیرسلی استخوان و مفصل ٬ فلجهای مغزی ٬ ولیومیلیتو ناهنجاریهای (Rickets) ٬ راشیتیسم (Poliomyelitis)مادرزادی می شد.در سالهای اخیر با پیشرفت بهداشت از تعداد اینگونه بیماران به تدریج کاسته شده است بهطوری که در در حال حاضرپولیومیلیت بهندرت در سراسر گیتی دیده میشود و سازمانبهداشت جهانی آن را ریشه کنشده تلقی میکند. ا کثربیمارستانهای مسلولین به علت کاهش سل تعطیل شده (درسالهای اخیر با شیوع بیماری ایدز تعداد مسلولین کمی افزایشیافته است) و در عوض با افزایش ضایعات ناشی از تصادفات
اتومبیل و ماشینهای صنعتی به تدریج توجه ارتوپدیستها به مراقبت اینگونه بیماران معطوف شده است . در حال حاضرهدف جراح ارتوپد تشخیص و درمان آسیبهای استخوانی ٬مفصلی و عضلانی و توانبخشی بیمارانی است که از این بیماریهارنج میبرند.
وضایف جراح ارتوپد :
در اینجا به طور خلاصه به قسمتهایی از دامنه فعالیت جراح ارتوپد میپردازیم ؛
۱ اصلاح ناهنجاریهای مادرزادی نظیر دررفتگی مادرزادی مفصل ران ٬ پاچنبری ٬ کجگردنی و غیره.
۲ اصلاح ضایعات ناشی از اختلالات رشد مثلاً نابرابری طول اندامهای پایینی .
۳ مراقبت و توانبخشی بعضی از بیماران مبتلا به آسیبهای دستگاه اعصاب محیطی و مرکزی نظیر پولیومیلیت ٬ فلجمغزی ٬ فلج اعصاب محیطی (مثلاً در جذام) و غیره.
۴ درمان عفونتهای چرکی و سلی استخوان و مفصل نظیرحاد و مزمن ٬ سل ستون (Osteomyelitis) استئومیلیت مهرهای ٬ سل زانو و غیره.
(Postural) 5 اصلاح و مراقبت از ضایعات طرز قرار گرفتن بدنمثل انحراف جانبی ستون مهرهای (Static) و ایستایی بدن٬ کمردردهای ناشی از پارگی دیسک بین مهرهای (Scoliosis)(Flat و آسیبهای دژنراتیو ستون مهرهای ٬ صاف بودن کف پاو غیره. Foot)در اینجا جراح ارتوپد با ؛ Traumatology تروماتولوژی همکاری جراحان دیگر نظیر جراح دستگاه ادراری ٬ جراح مغزو اعصاب ٬ جراح عمومی ٬ جراح تورا کس و سایر رشته هایجراحی به درمان آسیبهای ناشی از تصادف اتومبیل وماشینهای صنعتی میپردازد. وظیفه جراح ارتوپد در اینگروه مراقبت از شکستگیها ٬ دررفتگیها و رگ به رگشدنهاست . در ضمن در صورت لزوم به ترمیم ضایعات اعصاب محیطی و پارگیهای عضلانی و وترها میپردازد.
۶ درسنامه ارتوپدی و شکستگیها
۷ درمان تومورهای استخوانی ٬ مفصلی و عضلانی.
Arthritis 8 معالجه و مراقبت از ضایعات ناشی از آرتریتهانظیر آرتریت روماتوئید (Bursitis) و بورسیتهاو آرتریت نقرسی. در اینجا (Rheumatoid Arthritis)جراح ارتوپد با پزشک روماتولوژیست همکاری نزدیکدارد.
۹ مراقبت و معالجه آسیبهای ناشی از نرمی استخوانها نظیربا همکاری (Osteomalacia) راشیتیسم و استئومالاسیمتخصص غدد.
Amputation 10 قطع عضو ، جراح ارتوپد پس از قطع ؛عضو ٬ نظارت بر تهیه اندام مصنوعی و تمرینهای لازم را بهعهده دارد و بیمار را برای پرداختن به شغل متناسب با
وضعیت جدید او راهنمایی میکند.
جراح ارتوپد برایموفقیت در کار خود باید با افراد زیر همکاری داشته باشد:
پزشک متخصص سایر رشته های پزشکی نظیر متخصص پرتونگاری و آسیب شناسی ٬ متخصص بیهوشی و غیره.پرستار و کمک پرستار.
٬ کاردرمانی (Physiotherapist) متخصص فیزیوتراپی. (O ccupational Therapist)
تکنسین ارتوپدی . امروزه در بعضی کشورها مثل آمریکاتکنسینهای ارتوپدی تربیت میکنند که کمک قابل ملاحظه ای به جراح ارتوپد میکنند. وظیفه این تکنسینهاعبارت است از فراهم آوردن وسایل لازم برای گذاشتن کشش ٬ برداشتن گچ ٬ ترمیم گچ ٬ کمک به پزشک درگچ گیری بیماران و در بعضی از موارد انجام گچ گیریهای
ساده.
و (Prosthetist) تکنسین سازنده اندامهای مصنوعیو کفش طبی (Brace) تکنسین سازنده بریس. (O rthotist)
مددکار اجتماعی.
علاوه بر افراد فوق در موارد خاصی از متخصص٬ روانشناس و غیره (Speech Therapist) گفتاردرمانیبرای کمک به برنامه درمانی این بیماران کمک گرفتهمیشود.
بدون دیدگاه